Alkmaar, 20 januari 2005

 

PERSBERICHT

 

Toelichting op het ontwerp bij de officiele opening van:

 

 

Verbouwing theater De Vest , ic uitbreiding toneeltoren, verbouwing kleedkamers.

In het bijzonder de gedaanteverandering van de toneeltoren.

 

Architect :†††††††††††† Noordwestzes architecten en ontwerpers Lody Trap

Lichtontwerp:†††††† Kees van de Lagemaat voor Lichtontwerpers.nl

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

De uitbreiding van de toneeltoren bestaat uit de verhoging van het gebouw met ca. 4 meter, de

toevoeging van een liftuitbouw en daglichtvoorziening ter plaatse van de werkbrug,

halverwege de toneeltoren. Deze voorzieningen komen voort uit aangescherpte Arbo-eisen,

ter verbetering van de arbeidsomstandigheden. Concreet hield dit in; de mechanisering van de trekkenconstructie,

de bereikbaarheid van de toneeltechniek. Tevens is met deze onderneming de vrije werkhoogte in de toneeltoren verbeterd.

Daarnaast zijn de kleedkamers, samen met de ondersteunende ruimten, opnieuw en efficiŽnter ingericht.

Als uitgangspunt voor de uiterlijke aanpassingen van de toneeltoren is er voor gekozen, de bestaande

toren met bijbehorende baksteen karakteristiek, te behouden.

De toevoeging wordt inzichtelijk gemaakt aan de hand van de toepassing van contrasterende materialen en detaillering.

De toneeltoren is in volume toegenomen, heeft als gebouw meer invloed op de directe omgeving.

Dit maakt het voor het theatergebouw als geheel mogelijk te communiceren met de stad, op het niveau van de centrum-ring

en met de directe omgeving, op het niveau van het plein ( Canadaplein) de entreezijde vanhet theater. Althans,

dit is de achterliggende gedachte betreffende het ontwerp.

Met dit doel is als essentieel onderdeel van de architectuur, de gevel aan de entreezijde opengewerkt door middel van een louvre - constructie.

Dit maakt het mogelijk voor het licht, van de daarachter aangebrachte armaturen, naar buiten te stralen. Daardoor

ontstaat, vanaf het plein bezien, de indruk alsof de gloed vanuit de zaal en het toneel zichtbaar is.

Zodoende wordt, bij het benaderen van het theater, de verwachting opgeroepen ten aanzien van de geprogrammeerde voorstelling

van die avond, zodat, naarmate je dichterbij komt, je tred zich vanzelf versneld.

 

 

Kees van de Lagemaat, van Lichtontwerpers.nl te Haarlem, is door Noordwestzes gevraagd aan de

hand van dit concept een lichtplan te ontwerpen. Hij ontwierp een programma waarmee verschillende

kleurschakeringen zijn te genereren die, computer aangestuurd, in variabele sequenties in beweging

kunnen worden gebracht.

Hiermee inspelend op zowel de avond- als de dagsituatie.

Met de vergrote toneeltoren krijgt het plein, met name in de avonduren, er als het ware een gebouw bij.

Er ontstaat een nieuwe ruimtelijke begrenzing, die onder andere meer intimiteit met zich meebrengt.

 

( uit het persbericht, geschreven door Lody Trap)