Blauwbrug Amsterdam:

DIVV IBA

In opdracht van het DIVV Amsterdam en in samenwerking met het IBA.

De Blauwbrug (brug nr. 236) in Amsterdam is een brug over de Amstel die de Amstelstraat verbindt met het Waterloplein. De brug werd in 1883 opengesteld en is een ontwerp van B. de Greef en W. Springer. De naam van de brug is afgeleid van de blauwe, houten brug die hier vanaf 1600 beide oevers verbond. De architectuur van de brug is geïnspireerd door de Parijse Seinebruggen. Het is daardoor een van de meest markante bruggen van Amsterdam

In het Jiddisch heet deze brug de 'Bloubrik'. Het was de toegang tot de vroegere Jodenbuurt die vanaf daar begon. De 'Bloubrik' komt voor in tal van gezegden in het Jiddisch; allemaal over hoe iemand nooit loskomt van zijn achtergrond, al heeft hij/zij er nauwelijks iets mee te maken.

Bron: Wikipedia

Tot op heden waren slechts de ornamenten links en rechts van de middelste doorgang aangelicht door 400 watt stralers.Nu is de volledige oeververbinding zichtbaar en hebben alle natuurstenen ornamenten een accent. Voor het ontwerp hebben we gebruik gemaakt van Philips / Color Kinetics ledstralers uit de eW Graze serie. De totale powerconsumptie is teruggebracht naar 510 watt voor de gehele brug. Er zijn 52 schijnwerpers geplaatst door aannemer Zwart uit Amsterdam.

 

Blauwbrug01

Blauwbrug02

Blauwbrug03

Blauwbrug04

Blauwbrug05

Blauwbrug07

Blauwbrug06

Blauwbrug08